Skróty klawiszowe:

Gmina Lelów

wielkość tekstu: A A A

"Bialczańskie smaki" w Jurajskiej Spiżarni

Strona główna » Aktualności » "Bialczańskie smaki" w Jurajskiej Spiżarni

Zapraszamy 11.09.2021 do naszego gospodarstwa edukacyjnego we wsi Biała Wielka na „Bialczańskie smaki”. Ostatni właściciele Białej( XVIII/XIX w.) byli pionierami nowych technologii w rolnictwie oraz założyli gospodarstwo nabiałowe słynące z bialczańskiego masła śmietankowego. Nasze warsztaty nawiązują do tej bogatej tradycji.

Tematem wiodącym będzie mleko i jego przetwory. Śmietana pozyskana z centryfugi, masło ubijane tradycyjnie w maselnicach rożnego rodzaju, biały ser wyciskany na koziołku. Będzie też konkurs dojenia krowy, pieczenie podpłomyków w oryginalnym piecu chlebowym i ognisko. Wszystkie produkty degustujemy.

Szczegóły programu:

 11.00 – 11.30 – czas na kawę i opowieść o Białej

11.30- 13.00 – warsztaty mleczne

13.00- 14.30- warsztaty  pieczenia podpłomyków

14.30-15.00 – degustacja podpłomyków,wiejskiego masła i sera

15.00-16.00 – konkurs dojenia krowy ( z dyplomami)

16.00-17.00 – ognisko

Na imprezie będzie także możliwość degustacji tradycyjnej lelowskiej potrawy – ciulimu.

Potrawy, którą „łamał” u nas Karol Okrasa (odc. Ciulim i Czulent).

czytano: 312 razy

autor: lelow.pl

data dodania: 2021-09-08 08:32:21

Walory Gminy

  • Wielokulturowość regionu
  • Dziedzictwo historyczne
  • Malownicze krajobrazy
  • Bogactwo przyrody
  • Strefa aktywności turystycznej
  • Dobry węzeł komunikacyjny

Kalendarz

Cały miesiąc

Formularz zapytaniowy

URZĄD GMINY LELÓW
UL. SZCZEKOCIŃSKA 18, 42-235 LELÓW

tel.: +48 34 355 00 21
e-mail: urzad@lelow.pl

  • WhatsApp_Image_2020-03-04_at_08.50.45
  • WhatsApp_Image_2020-03-04_at_08.50.44_1
  • WhatsApp_Image_2020-03-04_at_08.50.39
  • 88213249_2610952202519893_2125958852460412928_n_1
  • 88060027_819658548535074_1290647147145854976_n_1
Oficjalny serwis informacyjny Gminy Lelów.
Poleć stronę
Wypełnij formularz kontaktowy
Formularz zapytaniowy
Wypełnij formularz kontaktowy
Facebook
Wersja mobilna